Dřevo na sudy
Jaké používáme dřevo na výrobu dřevěných sudů a bednářských výrobků
Druh dřeva, z něhož je sud vyrobený, nepochybně také ovlivňuje chuť vína či pálenky, ale to, jaká bude výsledná chuť, už si řídí sám vinař. U nás se nejčastěji používá dubové dřevo či akát.
Pro výrobu sudů je důležitá kvalita dřeva
a proto si vždy dřevo vybíráme v lese osobně. Stromy kácíme ve vegetačním klidu a potom zpracováváme speciálním způsobem pořezu.
Před výrobou se dřevo přírodně suší. Co jeden centimetr tloušťky dřeva, to rok sušení. Poté putuje dřevo do výroby.
Vypalování sudů
Vypalováním se třísloviny přeměňují na aromatické látky od vůně vanilky až po vůni kávy. "Máme 4 stupně vypalování: lehké, střední, střední plus a těžké. Střední plus se dělá u sudů na vína, těžké pak u sudů na destiláty.
Sudy na víno
+ bez vypálení
+ mírné vypálení ( light ) - L
+ střední vypálení ( medium ) - M
+ střední plus vypálení ( medium + ) - M+
+ těžké vypálení ( heavy ) - H
Sudy na destiláty
+ bez vypálení
+ s vypálením a zahořením ( Whisky, rum a další destiláty )