Dřevo na sudy
Jaké používáme dřevo na výrobu dřevěných sudů a bednářských výrobků
Druh dřeva, z něhož je sud vyrobený, nepochybně také ovlivňuje chuť vína či pálenky, ale to, jaká bude výsledná chuť, už si řídí sám vinař. U nás se nejčastěji používá dubové dřevo či akát.
Pro výrobu sudů je důležitá kvalita dřeva
a proto si vždy dřevo vybíráme v lese osobně. Stromy kácíme ve vegetačním klidu a potom zpracováváme speciálním způsobem pořezu.
Před výrobou se dřevo přírodně suší. Co jeden centimetr tloušťky dřeva, to rok sušení. Poté putuje dřevo do výroby.
Vypalování sudů
![](https://9f125dd3ff.clvaw-cdnwnd.com/6e33718ec53b974f6544e4f9223b5ab7/200000186-16e1d16e20/vypalovani_sudu.jpg?ph=9f125dd3ff)
![](https://9f125dd3ff.clvaw-cdnwnd.com/6e33718ec53b974f6544e4f9223b5ab7/200000189-35a2535a28/bednarstvi_drevene_sudy%204.jpg?ph=9f125dd3ff)
Vypalováním se třísloviny přeměňují na aromatické látky od vůně vanilky až po vůni kávy. "Máme 4 stupně vypalování: lehké, střední, střední plus a těžké. Střední plus se dělá u sudů na vína, těžké pak u sudů na destiláty.
Sudy na víno
+ bez vypálení
+ mírné vypálení ( light ) - L
+ střední vypálení ( medium ) - M
+ střední plus vypálení ( medium + ) - M+
+ těžké vypálení ( heavy ) - H
Sudy na destiláty
+ bez vypálení
+ s vypálením a zahořením ( Whisky, rum a další destiláty )